Luteïne is een carotenoïde (xanthofyl) die, samen met zeaxanthine en meso-zeaxanthine (stereo-isomeren van luteïne met dezelfde molecuulformule, maar een iets andere ruimtelijke structuur) in een hoog gehalte voorkomt in de macula (gele vlek) en retina van het oog. Luteïne beschermt de ogen tegen ox ...
Zeaxanthine, meso-zeaxanthine en luteïne zijn vetoplosbare xanthofyl carotenoïden met dezelfde molecuulformule, maar een iets andere ruimtelijke structuur. De antioxidanten worden na inname naar diverse weefsels en organen gebracht (HDL-cholesterol is de belangrijkste transporteur van zeaxanthine en ...
De aromatische specerij saffraan wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. Saffraan wordt vanwege haar kostbaarheid wel het ‘rode goud’ genoemd.
De mens kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is voor de vitamine-C-voorziening volledig afhankelijk van de voeding. Vitamine C is wateroplosbaar en komt in het hele lichaam verspreid voor met de hoogste concentratie in de bijnieren en hypofyse.
Vitamine B3 komt voor in meerdere vormen, waarvan niacine (nicotinezuur) en nicotinamide (niacinamide, niacine met daaraan gekoppeld een amidegroep) de meest bekende zijn. Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine en heeft een sleutelpositie in de productie van een van de meest belangrijke co-enzym ...
Ubiquinol is de gereduceerde vorm van co-enzym Q10. Het lichaam wordt zowel door eigen productie als door inname via de voeding voorzien van co-enzym Q10. De vetoplosbare stof is onmisbaar voor de productie van energie (ATP) in celmitochondriën, fungeert als antioxidant in celmembranen en lipoproteï ...
Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig (voor bijvoorbeeld energieproductie, celdeling en celdifferentiatie) en naar schatting 10% van alle lichaamseiwitten hebben bindingsplaatsen voor zink (veelal voor stabilisering van de eiwitstructuur).
Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten waaronder hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes type 2, obesitas en depressie.
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht verwante vitamine E-verbindingen (samen vitamine E-complex): vier tocoferolen (α-, β-, γ- en δ-tocoferol) en vier tocotriënolen (α-, β-, γ- en δ-tocotriënol). Naast antioxidantactiviteit heeft vitamine E invloed ...
Een wetenschappelijk artikel over de vele gezondheidseffecten van curcumine, maar ook de problemen omtrent opneembaarheid en hoe dit wordt opgelost met SLCP.
Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol(subgroep stilbenoïden) dat in plantenfungeert als fyto-alexine: een beschermendestof die planten maken in reactieop stressoren z